برنامهنویس Full stack چیست؟ و چگونه یک برنامهنویس فولاستک شویم؟
Full stack یعنی چه؟ برنامهنویس Full stack به چه کسی گفته میشود؟ پیش از آنکه به سراغ تکنولوژیهای مختلف برای برنامهنویس فول استک شدن برویم لازم است برای شناخت بهتر خودتان به چند سؤال پاسخ دهید اینکه آیا تمایل به سروکله زدن با انبوهی از کدها را دارید؟ میتوانید بر همهٔ مراحل یک پروژه از صفر تا صد تمرکز کنید؟
اگر تنها به درآمد بالای برنامهنویسی فول استک فکر میکنید بهتر است این مقالهٔ را ادامه ندهید! چرا که این مقاله نقشه راهی است برای عاشقان برنامهنویسی که قصد دارند تبدیل به یک توسعهدهنده فول استک شوند. اگر شما نیز در زمرهٔ این عاشقان قرار دارید تا انتهای مقاله با طراح سبز همراه شوید.
برنامهنویس فول استک کیست؟
یک برنامهنویس فول استک با بخش ظاهری سایت یعنی بخش front end و بخش کدنویسی و منطق و ذخیره دادهها یعنی back end کار میکند.او پروژهها را از طراحی پایگاهداده طراحی رابط کاربری و توسعه مدیریت میکند. با ما همراه باشید تا نگاهی به مهارتهایی که یک توسعهدهنده فول استک نیاز دارد بیندازیم.
پیش از آنکه سراغ مهارتهای یک برنامهنویس فول استک برویم باید بدانید هر برنامه نرمافزاری و هر سایت از سهلایه تشکیل شده است:
لایه اول فرانتاند که همان قسمتی از یک سایت است که کاربر بهوسیله آن با وبسایت ارتباط میگیرد و نیازهای خودش را اعلام میکند و از جانب سیستم در همان بخش پاسخها را میگیرد.
لایه دوم همان بکاند است جایی از نرمافزار یا سایت که به سرور متصل و در ارتباط است. دریافت رسیدگی و پردازش درخواستها در این بخش انجام میشود. تمام کارهایی که در این بخش انجام میشود از دید کاربر پنهان است.
لایه سوم پایگاهداده سیستم است جایی امن برای ذخیرهٔ دادهها و اطلاعات.
اجزای فول استک
فول استک از کنار هم قرارگرفتن چند فناوری شامل:
- نرمافزارها
- ابزارها
- زبانهای برنامهنویسی
- پایگاهداده
- فریم وورکها
به وجود میاید که همگی در کنار هم برای ساخت یک وبسایت الزامی هستند.
از زبانهای برنامهنویسی و فریم وورکهای مختلفی برای طراحی صفر تا صد یک سایت استفاده میکنند. فرض کنید میخواهید یک وبسایت طراحی کنید اگر زبان برنامهنویسی انتخابی شما سیشارپ است برای ادامهٔ راه طراحی نیاز به فریم وورک و پایگاهداده مرتبط دارید.
بهاینترتیب:
پایگاهداده: mysql / sql server
چارچوب نرمافزاری (فریم وورک): فریم وورک دات نت .net core
یک برنامهنویس full stack فردی است که تخصص لازم برای ساخت یک نرمافزار و یا یک وبسایت را از صفر تا صد دارد؛ یعنی میتواند با طراحی رابط کاربری و اجرای آن با کدهای بخش فرانتاند و نوشتن منطق برنامه در قسمت بکاند و انتخاب درست پایگاهداده و ایجاد آن بهصورت امن یک پروژه را مدیریت کند.
وظایف و مسئولیتهای برنامهنویس full stack
یک برنامهنویس فول استک در واقع مدیریت یک پروژه را از طراحی تا کدنویسی و اجرای آن را به عهده دارد.
برخی وظایف توسعهدهنده فول استک شامل موارد زیر است:
- برنامهنویس فول استک باید بتواند با مشتری و همکاران خودش بهدرستی ارتباط بگیرد تا همنیازهای مشتری را بهعنوان داده استخراج کند و هم الزامات پروژه را به سرانجام برساند.
- ایجاد یک نمونه طرح اولیه از محصول و ارائه آن به مشتری برای تأیید یا در صورت لزوم تغییر.
- باید بررسی کند که محصول برای مشتری کاربردی است یا خیر و اینکه در بیشتر دستگاهها کار میکند یا نه .
- انتخاب بهترین شیوه برای پیشبردن کار بر اساس نیازهای مشتری.
- مدیریت پایگاهدادههای اطلاعاتی و مدیریت بخش سرور بهمنظور بهینهسازی.
- تست نرمافزار یا سایت برای اطمینان از درستی کدها.
- بهروزرسانی برنامه و تغییر آن باتوجهبه نیازهای جدید.
- پیداکردن مشکلات کدنویسی و رفع آنها.
- باید از روند توسعه نرمافزار مستندسازی کند.
این لیست وظایف یک برنامهنویس فول استک بود که به بزرگی شرکت بستگی دارد. برای مثال ممکن است یک شرکت آنقدر کوچک باشد که تمام کارهای طراحی و پیادهسازی پروژه را یک توسعهدهنده فول استک انجام دهد؛ اما شرکت دیگر نیازمند همکاری با برنامهنویسان بخش فرانتاند یا بکاند باشد.
ابزارها و فناوریهای موردنیاز یک توسعهدهنده فول استک
فرقی نمیکند که برنامهنویس مبتدی باشید یا از افراد باتجربه در این حوزه. فناوریهای زیادی در این حوزه وجود دارد.
طبق تحقیقات stack overflow در سال 2022 65.36 درصد از برنامهنویسان، زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت را ترجیح میدهند چون میتواند در تمامی مراحل ساخت برنامه کاربردی باشد.
پس شما باید ابزارهای مختلفی که در هر سهلایه فرانتاند، بکاند و پایگاهداده استفاده میشود را یاد بگیرید. برنامهنویسان فرانتاند باید زبانهای angular css html ، typescript فرابگیرند. در بخش بکاند و دسترسی به سرور نیز ابزارهایی مثل rest, asp, jdbc, hibernate, sql لازماند.
علاوه بر ابزارهای گفته شده شما باید یک فریم وورک مثل spring را بیاموزید. همچنین باید devops را یاد بگیرید تا بتوانید یک پروژه را مدیریت کنید که شامل موارد زیر میشود:
- Git یک فضای محبوب همگانی است که برنامهنویس فول استک آخرین تغییراتی که در یک برنامه اعمال کرده را در آنجا میگذارند تا بقیه برنامهنویسها از آن استفاده کنند و بتوانند پروژه را ادامه بدهند.
- Github یک سیستم مدیریت پروژه است برای ایجاد همکاری بین برنامهنویسان.
- Docker یک پلتفرم نرمافزاری است که به برنامهنویس full stack این امکان را میدهد که برای تست و اجرای کد خود آن را در آنجا به اشتراک بگذارند.
- Kubernetes یک پلتفرم متنباز است که امکان مدیریت کارآمد برنامهها را فراهم میکند.
- Jenkins یک پلتفرم است که برای پشتیبانی و آمادهسازی نسخههای برنامه به کار میرود.
در نهایت باید با روشهایی مثل اسکرام آشنا شوید تا بتوانید توسعه برنامه را سرعت ببخشید و عملکرد برنامه را با نیاز مشتری همگام کنید.
چگونه یک برنامهنویس فول استک شویم؟
یادگیری اصول
سعی کنید چند زبان برنامهنویسی را یاد بگیرید. مراحل توسعه و طراحی یک برنامه را بدانید. میتوانید برای هر بخش موارد زیر را فرابگیرید:
زبانهای برنامهنویسی: php, javascript , python,html/css , git
پایگاهداده: هر برنامهای یک منبع برای ذخیره و مدیریت دادهها احتیاج دارد. یک پایگاهداده و شیوه کار و اتصال به آن را بیاموزید.
سرور: نحوهٔ برقراری ارتباط با یک پروتکل امن مثل http و گرفتن سرویس از آن را بیاموزید. استانداردها و محدودیتهای آنها را نیز بدانید.
معماری: یکی از مهمترین بخشهای یک برنامه است باید بدانید چگونه ساختار برنامه را بسازید و کدهای مربوط به هر قسمت را در بخش مخصوص به خود مدیریت کنید.
تخصصی کار کنید
حالا که اصول و طراحی اولیه را فراگرفتهاید بر یک تخصص متمرکز شوید بهعنوانمثال انتخاب کنید که میخواهید در چه زمینهای توسعهدهنده فول استک باشید نرمافزار وبسایت یا اپلیکیشن. سپس در حوزه انتخابی مهارت و دانش بیشتری به دست بیاورید.
ارتقای مهارتها
مهارتهای خودتان را تقویت کنید ابتدا کدنویسی را ساده شروع کنید و وبسایتهای ساده طراحی کنید و بهمرور آن را پیشرفتهتر کنید این کار باعث میشود در حرفه خودتان باتجربهتر شوید و موقع قرارداد قیمت پیشنهادی بالاتری ارائه دهید.
نمونه کار
قبل از درخواست کار حتماً نمونه کار داشته باشید با استفاده از سایتهای مختلف رزومهساز رزومه خود را که شامل فعالیتهای شما مستندات فنی کدهای بکاند طراحی فرانتاند است به کارفرما نشان دهید.
بازار کار و حقوق برنامهنویس Full Stack
بهطورکلی همانطور که میدانید برنامهنویسی بازار کار خوبی دارد و بازار کار برای توسعهدهنده فول استک بهتر هم خواهد بود. همچنین حقوق برنامهنویس فول استک نسبت به سایر حوزههای برنامهنویسی بیشتر میباشد.
در ایران حداقل حقوق ماهیانه برای کسانی که بهعنوان برنامهنویس Full stack فعالیت میکنند 7 میلیون تومان و حداکثر 20 میلیون تومان است. در خارج از ایران، به طور مثال در کانادا و استرالیا سالیانه حدود 110000 دلار یا بیشتر، در ایالات متحده 112000 دلار و در آلمان 54791 یورو میتوانید درآمد داشته باشید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردهایم تمام جوانب تبدیلشدن به یکی از برنامهنویس فول استک را به شما نشان دهیم تا اگر قصد قدمگذاشتن در چنین مسیری را دارید بدون سردرگمی و با نقشه راه شروع به حرکت کنید.
دانستیم برنامهنویس full stack دقیقاً چه کسی است و چه وظایفی دارد سپس به مهارتهایی که لازم دارد تا فرابگیرد اشاره کردیم. در ادامه مثالی از اجزای یکزبان برنامهنویسی برای اجرای صفر تا صد یک پروژه زدیم و شما را با ابزارهایی که نیاز دارد آشنا کردیم. در آخر دانستیم که توسعهدهنده فول استک یکی از مشاغل بهروز و پردرآمد دنیاست.
از اینکه در این مقاله با تیم طراح سبز همراه بودید قدردانی میکنیم. چنانچه درباره مقالهٔ چگونه برنامهنویس فول استک شویم، نظر و یا سؤالی دارید میتوانید در بخش کامنتها آن را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید