اسکیما چیست و چگونه باعث افزایش بازدید صفحه میشود؟
در میان این همه وبسایت چگونه میتوانید وبسایت خود را بهگونهای بهبود دهید که در این رقابت بیپایان جذب کاربر موفق عمل کند؟ پاسخ به این چالشها در کاربرد اسکیما یا استراکچر دیتا نهفته است. بهراستی اسکیما چیست و چه کاربردهایی دارد؟ و پیادهسازی اسکیما چگونه انجام میشود؟
در این مقاله، ما با یکی از اصول اساسی سئو یعنی استفاده از اسکیما یا استراکچر دیتا، در خدمت شما هستیم اسکیماها بهعنوان نوعی زبان مشترک بین وبسایتها و جستجوگرها عمل میکنند از طریق ایجاد یک ساختار منظم و دقیق برای اطلاعات، اسکیما به موتورهای جستجو کمک میکند تا اطلاعات را بهبود داده و درک بهتری از محتوای وبسایتها پیدا کنند.
در نتیجه وبسایت شما قابلفهمتر شده و باعث جذب کاربر بیشتر و در نتیجه سبب افزایش ترافیک میشود. با طراح سبز همراه باشید تا به دنیای جذاب و پیچیده استراکچر دیتا، و سئو وبسایت نگاهی دقیقتر بیندازیم و از تجربه بهتری بهرهمند شویم.
اسکیما چیست؟
همانطور که شما برای بهخاطر سپردن یک آدرس کوچه یا محله نیاز دارید یک یا چند نشانه از جزئیات آنجا را بهخاطر بسپارید گوگل نیز برای فهمیدن محتوای ما به علائم و نشانهها توجه میکند. البته همانطور که ما تمام جزئیات یک مکان را بهخاطر نمیسپاریم گوگل نیز خطبهخط محتوای ما را ذخیره نمیکند؛ بلکه فقط نشانهها را در نظر میگیرد
در واقع اسکیما همان کدهایی هستند که شما آنها را بهعنوان نشانه در محتوای صفحات سایت قرار میدهید. این روش بهعنوان آخرین تکنیک سئو در نظر گرفته میشود و باعث میشود نتایج بهتری در جستجوی کاربران نمایش داده شود.
استفاده از اسکیما باعث بهبود رتبهٔ سایت ما میشود. زیرا که موتورهای جستجو بهتر با سایت ما ارتباط برقرار میکنند و آن را درک میکنند. بدیهی است که هر چقدر گوگل بتواند بهتر محتوای سایت شما را درک کند بر اساس اصول سئو میتوانید رتبهٔ خوبی بگیرید.
پیادهسازی اسکیما
جهت پیادهسازی اسکیما باید مراحل زیر را طی کنید:
- انتخاب نوع مناسب اسکیما:
انتخاب نوع اسکیما مناسب برای محتوا و سایت شما بسیار مهم است معمولاً نوع اسکیما را باید باتوجهبه ماهیت محتوای صفحهتان انتخاب کنید برای مثال، آیا این صفحه خبر، دستهبندی محصول یا یک صفحه مقاله است؟ اسکیمای مناسب میتواند باعث شود که موتورهای جستجو و رباتهای کراول سایت به مفهوم دقیقتری از محتوای سایت شما برسند و تضمین میکند که محتوای شما بهدرستی در نتایج جستجو نمایش داده شود.
- افزودن اسکیما به وبسایت:
در نگاه و تجربه اول شاید افزودن استراکچر دیتا و پیادهسازی اسکیما روی سایت مشکل به نظر برسد؛ اما معمولاً کافی است چند خط کد به کدهای HTML خود اضافه کنید. همچنین برای وردپرس افزونههای اسکیمای مختلفی وجود دارند در بخش افزونههای وردپرس که اغلب هم رایگان هستند میتوانید آنها را دانلود و نصب کنید.
در گوگل سایتهای مختلفی برای ساخت اسکیما وجود دارند که برای استفاده از آنها معمولاً به دانش خاصی نیاز ندارید همچنین این سایتها رایگان هستند و کار با این سایتها یا ابزارهای آنلاین ساخت اسکیما نیازی به مهارت برنامهنویسی ندارد در ادامه به معرفی چند تا از این سایتها میپردازیم:
- آزمون و اعتبارسنجی اسکیما
پس از اضافهکردن اسکیما مارکاپ، ضروری است که آن را آزمایش و اعتبارسنجی کنید در گوگل شما با سرچ میتوانید وبسایتهایی را پیدا کنید که این کار را برای شما انجام میدهند. این ابزارها شامل “Schema Markup Validator” یا “Google Structured Data Testing Tool” هستند.
همچنین روی خود گوگل سرچ کنسول بعد از کراول سایتتان میتوانید بفهمید که اسکیماهای که به صفحه سایت اضافه کردید درستکار میکنند یا خیر، این مرحله اطمینان حاصل میکند که اسکیما شما بهدرستی پیادهسازی شده و نتایج مورد انتظار را ایجاد میکند.
مزایای استفاده از استراکچر دیتا
از مزایای استفاده از اسکیما میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
افزایش نرخ کلیک (CTR)
با تبدیل نتایج جستجوی شما به شکلی جذاب و اطلاعاتی، اسکیما مارکاپ میتواند نرخ کلیک شما را افزایش دهد و همچنین درک بهتر موتورهای جستجو از محتوای صفحه شما و تایتل جذاب که در آن نظردهی و امتیاز کاربران در آن به نمایش گذاشته شده توجه مخاطبان را جلب میکند آنها را به کلیک روی سایت شما ترغیب میکند که به افزایش ترافیک وبسایت شما منجر میشود.
افزایش قابلیت جذب توجه
اسکیما میتواند نتیجه جستجوی شما را به یک نتیجه جذاب با تصاویر، امتیازات، قیمتها و غیره تبدیل کند. خودتان را تصور کنید، میخواهید محصولی خریداری کنید با سرچ آن در گوگل و دیدن نتایج قطعاً نتیجهای که از اسکیما استفاده کرده باشد بیشتر به چشمتان میآید و روی آن کلیک میکنید همانطور که گفتیم نمایش نظردهیها و امتیاز کاربران به صفحه شما باعث جذابتر شدن آن از نگاه کاربر میشود و توجه آنها را به خود جلب کند.
مزیت سئوی محلی
برای سایتها و کسبوکارهای که افراد یک منطقه را زیر نظر دارند و فقط میتوانند به یک منطقه خاص خدمات دهند؛ مانند رستورانها، تعمیر لوازمخانگی و… اسکیما میتواند اثرگذار باشد استراکچر دیتا مختص به کسبوکار محلی اطلاعات مهمی مانند آدرس، شمارهتلفن و ساعات کار را ارائه میدهد که به کاربران محلی کمک میکند تا بهراحتی شما را پیدا و با شما ارتباط برقرار کنند
ارتقا رتبه
یکی از دلایل اصلی که شما ممکن است به دنبال انتخاب اسکیما برای وبسایت خود باشید ارتقا رتبه در نتایج جستجو است با استفاده از اسکیما و نشانهگذاری مناسب محتوا و اطلاعات وبسایت خودتان، احتمالاً بهترین فرصت را برای جذب توجه موتورهای جستجو خواهید داشت.
اعتماد بیشتر
استفاده از اسکیما و نشانهگذاری دقیق اطلاعات، میزان اعتماد کاربران به وبسایت شما را افزایش میدهد زمانی که کاربران ببینند اطلاعات در نتایج جستجو با اطلاعات واقعی صفحهتان تطابق دارد به شما اطمینان خواهند کرد.
اشتباهات رایج در استفاده از اسکیما
اگرچه اسکیما مارکاپ قدرتمند است (زیرا استراکچر دیتاها یا همان اسکیماها باعث میشوند که گوگل موضوع سایت شما را بهتر و سریعتر درک بکند) اما استفاده بیش از حد آن ممکن است مضر باشد فقط در موارد مرتبط از اسکیما استفاده کنید و از استفاده زیاد اسکیما در یک صفحه خاص خودداری نمایید.
همچنین پیادهسازی اسکیما بهصورت نادرست، میتواند منجر به گمراهی موتورهای جستجو و آسیب به رتبهبندی شما شود همیشه مطمئن شوید که کد اسکیما شما درست و بدون خطاست و محتوای شما را بهدرستی بازنمایی میکند.
هم موتورهای جستجو و هم اسیکماها بهروزرسانی میشوند و تغییراتی در آنها ایجاد میگردد که نادیدهگرفتن این بهروزرسانیها یا تغییرات در دستورالعمل اسکیماها ممکن است منجر به استفاده از ورژن اسکیماهای قدیمی شود که با الگوریتمهای جدید موتورهای جستجو همخوانی نداشته باشد.
انواع اسکیما
انواع مختلفی از اسکیماها وجود دارد که هر کدام برای اهداف و انواع مختلفی از محتوا طراحی شدهاند در اینجا به معرفی برخی از انواع رایج اسکیما میپردازیم:
اسکیما مقاله (NewsArticle)
برای مقالات خبری، نمایش تیتر، توضیحات، تاریخ و ناشر استفاده میشود.
Blogposting
یکی از انواع اسکیما بهحساب میآید که برای اطلاعات وبلاگ از جمله نویسنده، تاریخ انتشار و نظرات مورد استفاده قرار میگیرد.
TechArticle
کاربرد اسکیما TechArticle در مقالات فنی، آموزشهای و مستندات میباشد.
اسکیما بررسی
این نوع از استراکچر دیتا، خود دارای دو نوع مختلف است:
- Review : برای بررسی محصول یا خدمات، نمایش رتبهبندی، نویسنده و فیدبک استفاده میشود.
- AggregateRating : امتیاز کلی را بر اساس بررسیهای متعدد نشان میدهد.
اسکیما محصول
اسکیما محصول یکی از انواع استراکچر دیتا بهحساب میآید که به دو بخش اسکیما محصول تکی و اسکیما محصولات گروهی تقسیمبندی میشود. اسکیما محصول تکی برای محصولات جداگانه استفاده میگردد و جزئیاتی مانند نام، قیمت، توضیحات و دردسترسبودن را در اختیار کاربر میگذارد. دربارهٔ اسکیما محصول گروهی هم میتوان گفت برای گروهی از محصولات مرتبط یا مجموعه کاربرد دارد.
اسکیما سازمانی
استراکچر دیتا سازمانی نوع دیگری از اسکیما است که دارای دو نوع زیر میباشد:
- سازمان: اطلاعات یک سازمان از جمله نام، لوگو، جزئیات تماس و نمایههای رسانههای اجتماعی را به نمایش میگذارد.
- بیزینس محلی: برای مشاغل محلی، از جمله آدرس شمارهتلفن و ساعات کار مورد استفاده قرار میگیرد.
اسکیما طرح سؤالات متداول (FAQ Page)
این نوع از اسکیما برای پرسشها و پاسخهای متداول در یک صفحه وب کاربرد دارد.
اسکیما ویدئو
در ویدئوها برای نمایش جزئیاتی مانند عنوان، توضیحات، تاریخ آپلود و مدتزمان، از اسکیما ویدئو بهره میگیرند.
اسکیما BreadcrumbList
ساختار سلسلهمراتبی محتوای یک صفحه وب را نمایش میدهد و به ناوبری کمک میکند. همچنین تأثیر به سزایی در سئو سایت شما دارد.
این موارد تنها چند نمونه از انواع اسکیما هستند با نصب و پیادهسازی این اسکیماها روی وبسایت اطلاعات ساختارمندتی در مورد ماهیت و محتوای صفحه در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهید این کار میتواند منجر به بهبود رتبه شما در نتایج جستجو و همچنین تجربه کاربری بهتری برای سایت شما شود. برای دریافت دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع اسکیما و استفاده از آنها، همیشه به سایت رسمی schema.org مراجعه کنید.
روشهای استفاده از کدهای اسکیما
روشهای مختلفی برای استفاده از کدهای اسکیما در سایت وجود دارد. مثلاً میتوانید از کدهای اختصاصی استفاده کنید یا از ابزارهای رایگان و افزونهها.
در بخش بعدی شما را با انواع روشهای استفاده از کدهای اسکیما آشنا میکنیم.
روش اول استفاده از میکرو دیتا
میکرو دیتا تکه کدهای کوچکی هستند که در قسمتهای مختلف یک سایت استفاده میشوند و مشخص میکنند تا آن قسمت از کد چه کاری انجام میدهد. به همین خاطر کدهای میکرو دیتا تاثیر زیادی در سئو و بهینهسازی سایت دارند.
روش دوم استفاده از اسکریپت json-ld
Json.ld هم همانند میکرو دیتا است با این تفاوت که ساختار اسکریپتی دارد و برای نظمدادن به اطلاعات موجود در دنیای اینترنت استفاده میشود. ما با استفاده از این اسکریپتها به محتوا و دادههای سایتمان ساختار میدهیم. بهاینترتیب موتورهای جستجو محتوای ما را راحتتر درک میکنند و سئوی سایت ما بهبود میابد.
از اسکیما در کدام قسمت سایت میتوانیم استفاده کنیم؟
موتورهای جستجو محتوای صفحات شما را که با اسکیما نشانهگذاری شده است شناسایی میکنند این محتوا میتواند انواع مختلفی داشته باشد.
- نوع صفحه مثلاً بلاگ
- نویسنده
- عکسها
- آخرین ویرایش
- عنوان صفحه
این موارد در بیشتر سایتها به کار برده شدهاند؛ اما اگر میخواهید از کدهای نشانهگذاری اسکیما در قسمتهای دیگر سایت استفاده کنید به وبسایت Schema.org بروید و اطلاعات بیشتری کسب کنید.
نتیجهگیری کلی از استراکچر دیتا و کاربرد اسکیما
اضافهکردن کردن اسکیما مارکآپ به استراتژی سئو خود یک حرکت هوشمندانه است که میتواند بهرهوری قابلتوجهی داشته باشد با ارائه یک درک واضح از محتوایتان به موتورهای جستجو، وبسایت خود را برای بیشتر دیدهشدن، نرخ کلیک بالاتر و درنهایت ترافیک بیشتر تنظیم نمایید. بادقت و هماهنگی با دستورات اسکیما میتوانید بهبود چشمگیری در رتبهبندی سایت خود ایجاد کنید.
با اطلاعات بهدستآمده از مقالهٔ اسکیما چیست؟ و کاربردهای اسکیما میتوانید وبسایت خود را بهبود بخشید و در دنیای رقابتی اینترنتی بازدهی بیشتری را تجربه کنید.
سؤالات متداول
در این بخش به چند پرسش رایج دربارهی استراکچر دیتا پاسخ داده شدهاست:
آیا استفاده از اسکیما برای همه نوع وبسایتها مناسب است؟
بله استفاده از اسکیما برای تقریباً هر نوع وبسایتی که دارای محتوا یا محصولات میباشد مناسب است اسکیما به بهبود نمایانی و جلبتوجه موتورهای جستجو کمک میکند
آیا در همه صفحات وبسایتم باید از استراکچر دیتا استفاده شود؟
خیر، اسکیما باید بر اساس نوع محتوا تنظیم شود. برای صفحات متفاوت از جمله: مقالات، محصولات، نظرات و… میتوانید از انواع مختلف اسکیما استفاده نمایید.
آیا بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو را میتوان به عنوان کاربرد اسکیما در نظر گرفت؟
استفاده مناسب از اسکیما میتواند به بهبود رتبه وبسایت در نتایج جستجو کمک کند. استفاده از آن باعث میشود موتورهای جستجو ماهیت صفحات شما را بهتر درک کنند.
دیدگاهتان را بنویسید