آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید
در این مقاله قصد داریم به بررسی آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید بپردازیم.
تجربه کاربری یا همان user experience یا به اصطلاح UX موضوع بسیار مهم و قابل توجهی می باشد که در دنیای تکنولوژی و مشاغل و کسب و کارهای آنلاین خیلی به گوش می خورد که خوب حوزه پرطرفداری و محبوبی هست که باعث شده خیلی افراد به دنبال یادگیری و کسب تجربه در این زمینه باشند، حدودا 2 دهه هست که شناخته شده و درکشورهای دیگر و همچنین ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
به زبان سادهتر تجربه کاربری یا user experience مواردی مانند لذتبخش بودن و آسان بودن کار برای کاربر و اینکه محصول مورد نظر برای کاربر مفید باشد، را شامل میشود.
با توجه به تعاریف بالا از تجربه کاربری میتوانیم به این نتیجه برسیم که اگر به دنبال ایجاد کسب و کار خود به صورت انلاین هستید این موضوع بسیار مفید و ضروری می باشد که در این مقاله در مورد تجربه کاربری (UX) و اهمیت آن صحبت خواهیم کرد.
User Experience یا تجربه کاربری یعنی چه؟
هر کاربری زمان استفاده از اپلیکیشن یا وبسایت شما تجربههایی از خرید خود خواهد داشت که بهعنوانمثال وقتی کاربر بخواهد محصول موردنظر خودش را از لیست انبوهی از محصولاتی که شما در سایت قرار دادید برایش پیچیده باشد و زمان زیادی را از او ببرد و یا برعکس!
مثال دیگر برای طراحی کاربری خوب این هست که مثلاً شما از کار کردن با یک اپلیکیشن لذت ببرید؛ ولی اپلیکیشن دیگری را نصب کنید و بعد از کمی استفاده فوراً آن را از گوشی خود پاک میکنید و دیگر به سراغ آن نخواهید رفت.
در واقع این تجربهها باعث استفاده چندین و چندباره شما از یک سایت یا اپ خواهد شد و یا اینکه بهمحض استفاده از آن شمارا عصبی کند و دیگر سراغش نروید.
اهمیت تجربه کاربری
تجربه کاربری (ux) با توجه به نامی که دارد این معنی و مفهوم را به ما می رساند که شامل تمامی تجربه هایی هست که کاربر در زمان استفاده از سایت یا اپ شما بدست می آورد. در مجموع کاربر باید در کمترین زمان ممکن محصول یا خدماتی که به دنبالش هست را پیدا کند و همه چیز برایش قابل فهم و راحت باشد.
در این صورت تجربه خیلی خوبی را از محصول شما خواهد داشت و بالطبع مجددا از آن استفاده خواهد کرد. شما باید این نکته را در طراحی های خود در نظر بگیرید که کاربران همیشه به دنبال سریعترین و راحت ترین راه برای رسیدن به اهداف خود هستند.
جایگاه و اهمیت تجربه کاربری در محصولات
در مقاله آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید، جایگاه و اهمیت تجربه کاربری زمانی است که کاربر تجربه خوب و مفیدی از سایت یا اپ شما داشته باشد مشتری همیشگی شما خواهد شد که خوب این بهترین چیز برای یک کسب و کار خواهد بود و از طرفی هم سختی کار با اپ یا سایت و دسترسی های دشوار باعث ترک کاربر و در واقع از دست دادن مشتری هایتان خواهد شد.
نکته مهم اینجاست که وقتی کاربر از سایت شما راضی باشد، مطمئن باشید که از نظر الگوریتم های گوگل هم مورد تایید خواهد بود. پس توجه داشته باشید که برای اینکه سئوی خوب و رتبه خوب در گروی ux خوب خواهد بود.
موقعی که شما سایت کاربر پسندی تهیه میکنید این باعث می شود که گوگل رتبه شما را نسبت به رقبا بالاتر قرار دهد و خوب نتیجه این کار می شود فروش بیشتر و سود بیشتر و رونق پیدا کردن کسب و کارتان در دنیای مجازی.
یکی از موارد تاثیر گذار در تجربه ی کاربری و رابط کاربری انتخاب ترکیب رنگ است، پیشنهاد میشود که مقاله راز انتخاب ترکیب رنگ را از طراح سبز بخوانید.
مراحل تجربه کاربری
طراحی تجربه کاربری یک فرایند بههمپیوسته است و باید بهدرستی انجام شود تا خروجی مدنظرمان را بدهد.
بنابراین، باید مراحل زیر را طی کنیم:
- استراتژی :مهمترین مرحله در هر کارداشتن استراتژی است پس در این مرحله بهخوبی موارد را بررسی کنید و هدفگذاری کنید.
- تحقیقات : در این مرحله نقاط ضعف و قوت محصول و خدماتمان را بررسی میکنیم. سلیقهٔ کاربران را بدانیم و شناخت خوبی نسبت به رفتار کاربران پیدا کنیم اطلاعات به دست آورده را مورد بررسی قرار دهیم و پرسونای مخاطبان را بیابیم.
- طراحی اولیه: در این مرحله طرح اولیه را بهصورت دستی روی کاغذ میکشیم و از ابتدا تا انتها مسیرهایی که کاربر باید آنها را طی کند را چک میکنیم.
- تولید اولیه: در این مرحله از روی طرح اولیه یک نمونه آزمایشی تحویل میدهیم و آن را مود ارزیابی قرار داده و مشکلاتش را حل میکنیم.
- ارزیابی و تست: در این مرحله نمونه آزمایشی را بررسی کرده و سعی میکنیم مشکلات احتمالی را برطرف کنیم تا نمونهٔ اولیه با کمترین خطا وارد بازار شود.
- انتشار محصول نهایی: در این مرحله محصول نهایی را منتشر میکنیم و بر اساس بازخوردهایی که دریافت میکنیم تجربه کاربری را ارتقا میدهیم.
تاثیر بهبود تجربه کاربری بر روی سئو سایت
مدت زمانی که کاربران در صفحات وبسایت شما میگردند بر رتبهٔ سایت شما تاثیر دارد و از نظر گوگل امتیاز مثبت محسوب میشود. زمانی که وبسایت شما تجربه کاربری مناسبی دارد باعث جذب بیشتر کاربران به آن شده و در نهایت وبسایت شما بیشتر دیده میشود. هدف سئو نیز همین است.
علاوه بر محتوای مفید هر چه بیشتر بر روی تجربه کاربری سایت سرمایهگذاری کنید کاربران بیشتری را به سمت سایتتان جذب میکنید و آنها مدتزمان بیشتری را در صفحات سایت شما میچرخند و این از لحاظ سئو و رتبه گوگل به نفع شماست.
طراحی تجربه کاربری چیست؟
حتماً برای شما هم پیشآمده است که وارد وبسایتی شدهاید و برای خرید محصول یا استفاده از خدمات آنها باید مسیر پیچیده یا گنگی را طی میکردهاید؛ مثلاً از ظاهر و چیدمان سایت لذت نبردهاید یا حتی نمیدانستید برای خرید باید کدام گزینه را بزنید یا مرحله بعدی چه باید بکنید تا خریدتان تکمیل شود.
کاربر میتواند پس از ورود به سایت شما برای رفع نیاز خرید یا بهدستآوردن جواب مسیر راحتی را در سایت شما پیمایش کند و تجربهٔ کاربری مثبتی از سایت شما در ذهنش باقی بماند چهبسا دوباره به سایت شما مراجعه کند یا آن را به کسی معرفی کند.
اینجاست که تخصصی به نام طراحی تجربهٔ کاربری به کمک طراحان سایت میاید تا با چیدمان درست صفحات و محصولات و قسمتهای مختلف سایت هم زیبایی بصری و هم تجربهٔ کاربری راحتی به سایت شما بدهند.
قسمتهای مختلف سایت شما باید از لحاظ دید کاربر لذتبخش باشد و کاربر بتواند بهراحتی با آن تعامل کند و بتواند سریع پاسخش را بیابد.
طراحی تجربه کاربری زیر نظر فردی انجام میگیرد که قدرت تجزیهوتحلیل بالا و خلاقیت داشته باشد.
افرادی که طراح UX هستند کارشان چیست؟
خوب تا به اینجای کار متوجه شدیم که تجربه کاربری چی هست و حالا میخواهیم بدانیم که چه کسی این کار را انجام می دهد؟ پاسخ آن طراح UX هست که باید کاری انجام دهد که کاربر در تمام مراحل انتخاب، خرید محصول و استفاده از آن برایش اسان و راحت باشد و بدون هیچ مشکلی به هدف خود برسد.
در واقع قبل از اینکه محصولی بخواد بوجود بیاد و در سایت قرار بگیرد، طراح UX باید نقشه مسیر را برای بهترین تجربه کاربری بچیند و آن را پیاده سازی کند. زمانی که طراحی سایت یا اپلیکیشن در حال انجام است.
طراح UX تمام بخش هایی که کاربر قرار است انجام دهد را بررسی میکند و برای هر بخش راحت ترین و کاربردی ترین راه را ارائه میدهد.
در مجموع ارائه بهترین و کارامد ترین راه را برای کاربر فراهم میکند تا شخصی که به عنوان اولین تجربه خود از سایت یا اپ شما استفاده میکند به مانند شخصی باشد که سال هاست دارد از آن استفاده میکند و بهترین و لذت بخش ترین تجربه را در اختیار آن قرار میدهد.
طراح UX باید چه توانایی هایی داشته باشد؟
مواردی که در بالا گفته شد یک تعریف کلی از فعالیت های طرحی UX بود. وظیفه شخصی که تجربه کاربری را طراحی و فراهم میکند در واقع خیلی وسیع تر از این موارد می باشد بطوری که باید از فروش و بازاریابی، طراحی های جذاب، کپی رایتینگ و… تسلط داشته باشد و یا حتی روانشناسی اینکه کاربر در هر لحظه از استفاده از محصولات شما چه واکنشی ممکن است نشان دهد را پیش بینی کند و تدابیری برایش بیاندیشد.
البته این نکته را باید در نظر داشته باشید که وقتی میگیم طراح UX باید از همه این مباحث سردربیاورد به این معنی که به تمام آن ها مسلط باشد نیست بلکه باید هماهنگی و همکاری خوبی بین واحد های مختلف و متخصصان همان حوزه وجود داشته باشد.
ویژگیهای یک تجربه کاربری مورد پسند
قطعا هر تجربه کاربری در کسب و کارهای مختلف متفاوت خواهد بود و لزوما باید مثل هم باشند اما نکاتی که در کل باعث می شود یک تجربه کاربری خوب پیاده سازی شود و آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید به شرح ذیل می باشد:
قابلیت استفاده
کاربر باید به راحتی و بدون هیچ ابهام یا مشکلی از محصول یا خدمات استفاده کند که هنگام طراحی باید در نظر گرفته شود.
قابلیت جستوجو
وقتی کاربر در مورد چیزی جستجو می کند باید براحتی آن را پیدا کند در غیر اینصورت از آن صرف نظر میکند و سراغ فروشنده دیگری خواهد رفت! به همین راحتی! اطلاعات و مواردی که مورد احتیاج کاربر است را باید در دسترس و در دید او قرار دهید تا سریع پیدایش کند.
اگر کاربر در زمان استفاده از سایت یا اپ شما به مشکل بخورد باید سریعا راه حلش را پیدا کند و زمان زیادی را از او نگیرد.
مفید بودن
خدماتی که ارائه میدهید باید نیاز مشتری را برطرف کند. اگر نیازی که کاربر دارد برطرف نشود، دلیلی ندارد که حتما باید از محصول یا خدمات شما استفاده کند!
محبوبیت
محصول یا خدمات شما باید برای مشتری محبوب باشد؛ به این معنی که از نظر ظاهر زیبایی جذاب بوده و به راحتی قابل استفاده و در دسترس باشد. طراحی کاربری را حدالامکان ساده و راحت در نظر بگیرید.
توانایی استفاده راحت
استفاده راحت به این معناست که طراحی باید به شکلی باشد که همه افراد با هر تواناییای که دارند بتوانند از محصول یا خدمات شما استفاده کنند.
برای مثال باید این را لحاظ کنید که افراد ناتوان که اختلال حرکتی، شنوایی، بینایی و… دارند و یا افرادی که خیلی سواد استفاده از کامپیوتر و اپلیکیشن را ندارند هم بتوانند از آن محصول یا خدمت بهره کافی را ببرند.
شاید به این فکر کنید که خوب درصد کمی از این افراد هستند که از محصولات شما استفاده می کنند و نیازی نباشد که بیش از این وقت و هزینه برای این کار بکنید ولی خوب به هر حال یک سری مشتری هایتان را از دست میدهید و ضمن اینکه اگر این موضوع را در نظر بگیرید وظیفه اجتماعی و انسان دوستانه خود را در کنار کسب و کارتان انجام داده اید که خوب این نکته خیلی مهمی هست.
اعتماد داشتن
کاربر اگر بتواند به شما اعتماد کند مجددا به شما مراجعه خواهد کرد. اما اگر بار اولی که از محصول یا خدمات شما خرید کرد و به شما بیاعتماد شد، مطمئن باشید که دیگر شانسی نخواهید داشت و مشتریتان به رقیب شما مراجعه خواهد کرد. در طراحی تجربه کاربری باید اعتماد مشتری را جلب کنید و حس خوبی را در او ایجاد کنید.
بخش پشتیبانی
هنگام مواجهه با خطا کاربر به راحتی با پشتیبانی تماس بگیرد و مشکل خود را حل کند. اگر پشتیبانی نداشته باشید کاربر به علت اینکه نمیتواند ساعتها منتظر تماس تیم پشتیبانی بماند تا مشکل خود را حل کند، احتمالا دیگر از محصول شما خریداری نخواهد کرد.
موارد گفته شده در بالا از مهمترین مواردی بود که در مقاله آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید باید به آن توجه شود، پرداختیم.
طراحی رابطه کاربری چه مراحلی دارد؟ و آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید
مراحل مختلف در آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید با نظم و به درستی انجام شود تا نهایتا نتیجه مطلوب و مورد پسند باشد.
استراتژی و پلن
اگر پلن یا نقشه مناسب و استراتژی خوبی برای تهیه طراحی کاربری خود نداشته باشید بدون شک نتیجه مطلوبی از آن نخواهید گرفت.
تحقیق و بررسی
در این مرحله باید بررسی و تحقیق در مورد نقاط قوت و ضعف محصول یا خدمات خود داشته باشید و ببینید که کاربران به چه چیزهایی احتیاج دارند و از سلیقه و رفتار آن ها اطلاع داشته باشید و در کل با تحلیل درست و جامع شناخت خوبی از کاربران خود بدست آورید.
طراحی اولیه
بهترین کار این هست که طرحی که مد نظر دارید را روی کاغذ پیاده سازی کنید و تمامی احتمالات و وقایعی که ممکن است کاربر با آن روبرو شود را در نظر بگیرید.
ساخت اولیه و ارزیابی آن
بعد از اینکه طراحی را انجام دادید باید آن را بسازید تا بعد بتوانید ارزیابی و تست را روی آن انجام دهید و در این مرحله اگر ایراد یا باگی در برنامه وجود داشت آن را برطرف کنید تا در نسخه نهایی آن با کم ترین نقص ارائه شود.
تولید و انتشار محصول نهایی
در این مرحله میتوانید محصول مورد نظر خود را بعد از رفع ایرادات منتشر کنید و عکس العمل هایی که از سوی کاربران به دست شما می رسد را ارزیابی کنید و در پی رفع آن ها باشید.
فرق تجربه کاربری (UX) با رابط کاربری (UI)
حتما شما نام های ux , ui را در کنار هم شنیده اید ولی خوب است بدانید که این دو در حقیقت مکمل همدیگر هستند و رابط کاربری یا همان UI در واقع به مجموعه تصاویر و صفحات و دکمه ها و هر آنچه که کاربر می بیند و شکل و شمایل مربوط به خود را دارد را شامل می شود و از طرفی UX یا تجربه کاربری در واقع اون حسی که از خرید از شما بوجود می اید را شامل می شود و همانطور که متوجه شدید این دو لازمه همدیگر می باشند.
تجربه ی کاربری نه تنها در وب سایت ها حتی در هتل ها و رستوران ها نیز استفاده میشود، ما حتی نیز در خدمات اینستاگرام طراح سبز از آن استفاده میکنیم برای سفارش تولید محتوای اینستاگرام و دیدن نمونه کارهای ما کلیک کنید.
آینده شغلی تجربه کاربری
همه خیلی خوب میدانیم که در سال های اخیر بخصوص در دوران ویروس کرونا خیلی از کسب و کارها اینترنتی شدند و خوب این موضوع خیلی اهمیت دارد که مشاغلی که در صدد تهیه اپلیکیشن و وب سایت برای خود بودند در این شرایط توانستند به کار خود ادامه دهند، به عنوان مثال قبل از این شما برای گرفتن تاکسی به آژانس نزدیک محله خود مراجعه می کردید.
و یا برای خرید غذا به رستوران و برای کلیه ملزومات زندگی مثل خوراک، پوشاک و… به فروشگاه ها و سوپرمارکت ها مراجعه می کردید اما اکنون همه این موارد و حتی بیشتر از این ها را شما تنها در 5 دقیقه از طریق اپلیکیشن و وب سایت انجام می دهید و حتی خیلی راحت تر و سریع تر اطلاعاتی که در مورد اون محصول بخصوص میخواید را بدست می آورید و در تخفیف ها و دیگر رویدادهای فروشگاه ها هم اطلاعات کافی دارید.
نتیجه این خواهد شد که این شغل جایگاه خیلی خوبی در بازار کار افراد ایجاد خواهد کرد.
نتیجه مقاله آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید
در این مقاله از طراح سبز به نکات مهمی از آنچه در مورد تجربه کاربری باید بدانید و اینکه چه مواردی در بهبود ux (تجربه کاربری) تأثیرگذار بودند پرداختیم. اگر تصمیم شما این است کسب و کار شما گسترش پیدا کند و درآمد بیشتری از خدمات آنلاین خود کسب کنید، از سادهترین و زیباترین امکانات استفاده کنید تا باعث جلب رضایت کاربران شود.
دیدگاهتان را بنویسید